2011. október 20., csütörtök

Addj önzetlenül!

"Azt kapod, amit adsz."

Amennyire elcsépelt ez a mondás, annyira igaz. Bár sokan gondolják sajnos, hogy nem. Én viszont úgy vélem, nagyon is helyt álló mondat. A kérdés csupán csak az, hogy ki hogy értelmezi.  Sokan azt hiszik, ha például barátságosak egy emberhez, akkor az az ember is barátságos lesz hozzájuk. Sok esetben ez így is van, de nem mindig. És amikor szembesül az ember egy ilyen fajta csalódással, (főleg ha nem is egyszer-kétszer) akkor jut arra a következtetésre, hogy hülyeséget beszél az, aki ezt állítja.

Nem azért kell kedvesnek, jóindulatúnak, segítőkésznek (és a többinek) lenni másokkal, mert cserébe ők meghálálják nekünk. Ha arra várjuk, hogy az emberek viszonozzák a kedvességünket, akkor az azt jelenti, csak érdekből tettük azt amit tettünk... akkor várhatunk is rá....

A legfontosabb, hogy önzetlennek kell lennünk. Nem szabad azt várnunk, hogy mikor kapunk viszonzást az adott embertől. Egyrészről, egyáltalán nem biztos, hogy ugyan onnan kapunk, ahol adtunk. Másrészről nem feltétlenül olyan formában kapunk, ahogyan adtunk.  Sőt, nem akkor amikor várjuk.

A lényeg: mindig tiszta és átgondolt szívvel kell cselekedni, nem érdekből. Elő fordul néha, hogy csalódás éri az embert, és sajnos nagyon könnyen meg tudunk roppanni.  De ha mindig önzetlenek tudunk maradni, akkor azt mások megérzik, és biztos vagyok abban, hogy az önzetlenség az, ami előbb vagy utóbb viszonzásra talál. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése